Cijene hrane u Hrvatskoj i dalje rastu brže od europskog prosjeka
Trend rasta cijena hrane u Hrvatskoj traje već gotovo dvije godine i znatno nadmašuje prosjek Europske unije, pokazuju podaci Eurostata. U posljednjih pola godine ta je razlika postala još izraženija, dok se u nekim europskim zemljama bilježi stabilizacija.
Prema dostupnim statistikama, u siječnju su cijene hrane u Hrvatskoj bile 4,7 posto više nego godinu ranije, dok je prosječan rast u EU iznosio samo 2 posto. Sličan uzorak zabilježen je i u veljači, potvrđujući nastavak trenda.
Svjetski porast cijena prehrambenih proizvoda
Podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) pokazuju da su globalne cijene hrane u veljači značajno porasle, što je prvi takav skok od prošle jeseni. FAO-ov indeks prehrambenih proizvoda povećan je za 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.
Najveće poskupljenje zabilježeno je kod šećera, čija je cijena porasla za 6,6 posto, dok su mliječni proizvodi skuplji za 4 posto, a biljna ulja za 2 posto. Pšenica je također poskupjela, ponajviše zbog smanjenog izvoza iz Rusije i zabrinutosti za prinose u Europi i Sjedinjenim Državama. Cijene mesa, s druge strane, ostale su stabilne.
FAO predviđa da će globalna proizvodnja pšenice ove godine porasti za gotovo jedan posto, s posebnim naglaskom na povećanje prinosa u Europskoj uniji, osobito u Francuskoj i Njemačkoj. No, istovremeno bi međunarodna trgovina žitaricama mogla pasti za 5,6 posto, što bi moglo dodatno utjecati na kretanje cijena hrane u narednim mjesecima.